Kobieta w okresie laktacji powinna odżywiać się bardzo racjonalnie i prawidłowo, gdyż od tego zależy pomyślny przebieg karmienia piersią. Okres ten charakteryzuje się największym w życiu kobiety zapotrzebowaniem na wszystkie składniki pokarmowe. Musi ona dostarczyć pokarm niezbędny do funkcjonowania własnego organizmu oraz zgromadzić pewien naddatek konieczny do wytworzenia mleka. Z tego mleka powstaje ustrój dziecka. Najważniejszym składnikiem pokarmu kobiecego jest białko, które stanowi materiał budulcowy organizmu dziecka. W pokarmie jest go średnio 1,1%. Spożycie białka w okresie laktacji powinno wzrosnąć o 50%. Aby spożywać dostateczną ilość białka, matka karmiąca nie musi koniecznie pić mleko. Znam kobiety, które piją je ze wstrętem, tak że jest to czasem przyczyną zaniechania karmienia. Tymczasem nie muszą się one tak dalece poświęcać dla swojego dziecka. Można doskonale karmić piersią bez spożywania mleka. Trzeba jednak wówczas dostarczyć organizmowi innych produktów białkowych. Jes’li lubią mleko, powinny go dodatkowo wypijać mniej więcej tyle, ile w danym okresie wytwarzają pokarmu. Popularna bawarka zwiększa wprawdzie ilość białka w pokarmie, ale tylko o tyle, ile znajduje się w niej mleka. Dlatego też, by pokryć nią całkowite zapotrzebowanie na białko, trzeba jej wypijać bardzo dużo, zwiększając niepotrzebnie ilość płynów w organizmie.
Leave a reply