Trzustka ma kształt nieregularny, rozlany i leży pomiędzy żołądkiem a dwunastnicą. Wydziela ona sok trzustkowy zawierający enzymy hydrolizujące białka, tłuszcze, kwasy nukleinowe i węglowodany, sok trzustkowy dostaje się do dwunastnicy przewodem trzustkowym. Ponadto w trzustce znajdują się grupy szczególnych komórek, zwane wysepkami Langerhansa, które wydzielają do krwi ważne hormony insulinę i glukagon. Oba hormony wydzielane są przez różne typy komórek. U człowieka i wielu kręgowców komórki obu typów występują w jednym gruczole u pewnych gatunków ryb dwa typy komórek występują w zupełnie oddzielnych gruczołach. Sok trzustkowy jest przezroczystym wodnistym płynem o odczynie zasadowym (pH 8,5). Jest on głównym czynnikiem zobojętniającym kwaśną papkę pokarmową, ponieważ enzymy trawienne zarówno trzustki, jak i ściany jelita nie działają w odczynie kwaśnym. U człowieka może się wydzielać przeciętnie od l do 1,5 dm3 soku trzustkowego na dzień. W wypadku zatkania się dopływu jej soku do dwunastnicy, co wyklucza całkowicie jej czynności trawienne, następuje olbrzymi wzrost apetytu i chory zjada niewiarygodne ilości pokarmu, a mimo to traci stale na wadze. Wypływa stąd wniosek, że sok trzustkowy odgrywa bardzo ważną rolę w trawieniu.
Leave a reply