Znamy około 15 pierwiastków niezbędnych w pożywieniu w postaci soli, przy czym kilka z nich jest potrzebnych w ilościach śladowych. Dzienne zapotrzebowanie na niektóre sole lub ich składniki przedstawia się następująco: chlorek sodowy —2—10 g, potas—l—2 g, magnez —0,3 g, fosfor—1,5 g, wapń — 0,8 g (w czasie wzrostu lub ciąży więcej), żelazo — 0,012 g, miedź-0,001 g, mangan-0,0003 g, jod-0,00003 g. Organizm traci dziennie 30 g soli mineralnych wydalając je z moczem, potem i kałem ilość ta musi być zrównoważona przez pobranie odpowiedniej ilości soli wraz z pokarmem. Pokarm pozbawiony całkowicie soli mineralnych może szybciej spowodować szkodliwe następstwa niż całkowity brak pokarmu. Ponieważ wydalanie zbędnych produktów przemiany węglowodanów, białek czy tłuszczów jest związane z równoczesnym wydalaniem pewnej ilości soli (w celu utrzymania stałego pH krwi), przeto dieta pozbawiona soli całkowicie wyczerpuje organizm z zapasów soli. Niedobór soli mineralnych jest zjawiskiem dość rzadkim, ponieważ mleko, mięso, jaja, jarzyny, ser zawierają ich dużo. Niedobór żelaza, wapnia i jodu może być przyczyną niektórych chorób. Krew i płyny tkankowe zawierają około 0,9% soli, z czego większość — to chlorek sodu (sól kuchenna). Jony sodowe i chlorkowe odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu równowagi osmotycznej w organizmie. Pierwiastki te są również ważnymi składnikami wydzielin przewodu pokarmowego, takich jak kwas solny żołądka oraz soki trzustkowy i jelitowy.
P | W | Ś | C | P | S | N |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |
https://potreningu.pl/articles/4467/sok-z-burakow-ergogenik-i-no-booster
dentysta Kraków
gabinet medycyny estetycznej
Medycyna estetyczna Bydgoszcz
Medycyna estetyczna Rzeszów
ortodonta Lublin
ortodonta Lublin centrum
Rehabilitacja Bielsko-Biała
Rehabilitacja Kraków
rehabilitacja rwy kulszowej Warszawa
Rehabilitacja Warszawa
Stomatolog Kraków
Leave a reply