Pręciki siatkówki oka zawierają substancję zwaną rodopsyną (purpura wzrokowa), w której skład wchodzą retinen (pochodna witamina A) i białko — opsyna. Pod wpływem światła następuje rozkład rodopsyny na retinen i opsynę oraz podrażnienie receptorów siatkówki, które wysyłają impulsy do mózgu, co daje wrażenie świetlne. Normalna purpura wzrokowa jest szybko odbudowana, ale w przypadku niedoboru witaminy A resynteza rodopsyny jest opóźniona, co wywołuje kurzą ślepotę. Tak duży niedobór witaminy A, który wywołałby kseroftalmię, jest w USA zjawiskiem dość rzadkim na niektórych jednak obszarach kuli ziemskiej kurza ślepota występuje dość często. W czasie n wojny światowej piloci biorący udział w nocnych lotach otrzymywali racje żywnościowe obfitujące w witaminę A. Nadwyżka w spożyciu witaminy A może wywoływać objawy zatrucia. Objawy takie stwierdzono np. u ludzi, którzy jedli wątrobę polarnych niedźwiedzi, wyjątkowo bogatą w witaminę A. Nie wiadomo jaka forma chemiczna witaminy A działa jako bezpośredni stymulator wzrostu. Kwas retinojowy może zastąpić częściowo retinol w szczurzej diecie i stymulować wzrost kości, tkanek miękkich oraz produkcję plemników, nie uczestniczy natomiast w procesach widzenia. Kwas retinojowy ulega w organizmie przekształceniu w nieznaną formę, wielokrotnie aktywniejszą od wyjściowej.
Leave a reply