Procesowi starzenia towarzyszy zmniejszenie masy wątroby, upośledzenie jej ukrwienia oraz zwolnienie wytwarzania albumin. Wzrastający z wiekiem wskaźnik litogeniczności żółci prowadzi do większej częstości kamicy żółciowej u osób w wieku podeszłym. Wchłanianie poszczególnych składników pokarmowych w jelicie również ulega zmianie w miarę starzenia, chociaż badania wskazują na stosunkowo niewielkie zaburzenia w tym zakresie. Przeważa pogląd, że wraz z wiekiem nie zmienia się wchłanianie D-ksylozy, białek oraz witamin: A, .B«,, .B 12 i C, podczas gdy absorpcja kwasu foliowego ulega zmniejszeniu. Wykazano też zależne od wieku zmniejszenie wchłaniania aminokwasów aromatycznych. Natomiast nie obserwowano większych zaburzeń we wchłanianiu leków. Mechanizm niezwykle zróżnicowanych zmian we wchłanianiu jelitowym, związanych ze starzeniem, pozostaje nieznany. Być może są one związane ze zmianami we współczynniku fosfolipidy: cholesterol oraz w składzie poszczególnych fosfolipidów w błonie rąbka prążkowanego w jelicie zachodzącymi z wiekiem.
Leave a reply