Organizm prowadzi oszczędną gospodarkę kwasami żółciowymi w końcowych częściach jelita następuje ich wchłanianie i odprowadzanie z powrotem do wątroby. Inny składnik żółci, cholesterol, jest bardzo słabo rozpuszczalny w wodzie. Przy nadmiernym odpływie wody z woreczka, stężenie cholesterolu w woreczku żółciowym podnosi się, wskutek czego wytrąca się on w postaci drobnych ziarenek, zwanych kamieniami żółciowymi, które zatykają często przewód żółciowy. Kolor żółci zależy od obecności w niej barwników – zielonego, żółtego, czerwonego lub pomarańczowego, różnych u rozmaitych gatunków zwierząt. Barwniki te są produktami degradacji hemoglobiny wydalanymi z wątroby. W jelicie pod wpływem bakterii jelitowych żółć ulega chemicznym reakcjom, zmieniającym jej kolor na ciemnobrązowy, który warunkuje barwę kału. W wypadku zatkania przewodu żółciowego kał ma białawą lub gliniastą barwę. W takich warunkach, jak i w przypadku uszkodzenia wątroby, barwniki żółciowe gromadzą się w krwi i tkankach, powodując żółte zabarwienie skóry zjawisko to znamy pod nazwą żółtaczki.
Leave a reply