substancje energetyczne

Cukry i skrobia są podstawowymi źródłami energii w przeciętnym pokarmie człowieka, ale nie jedynymi. Możemy również czerpać energię z mieszaniny białek i tłuszczów. Węglowodany są najtańszym pożywieniem i fakt, że przeciętny pokarm człowieka zawiera dużą ilość węglowodanów, jest uzależniony głównie od warunków ekonomicznych. Kwas cytrynowy z owoców cytrusowych i kwas jabłkowy z jabłek i pomidorów mogą być również wykorzystywane jako źródła energii. Tłuszcze są najbardziej skoncentrowanymi pokarmami, ponieważ mogą dostarczyć ponad dwukrotnie więcej energii z l g niż węglowodany i białka zawierają również mniej wody niż białka i węglowodany. Są one trawione i wchłaniane znacznie wolniej od innych substancji pokarmowych i dlatego po zjedzeniu pożywienia bogatego w tłuszcze pozostaje się dłużej sytym niż po pokarmie białkowym czy węglowodanowym. Tłuszcze są hydrolizowane do glicerolu i kwasów tłuszczowych. Organizm może syntetyzować większość, lecz nie wszystkie kwasy tłuszczowe, jak np. kwasy nienasycone, zawierające dwa lub więcej nienasyconych wiązań. Te, nazywane podstawowymi kwasami tłuszczowymi, muszą być zawarte w pokarmie. Zapotrzebowanie organizmu na te kwasy jest niewielkie i bywa zwykle zaspokajane przy każdej diecie, O ich znaczeniu dla organizmu dowiedziano się wówczas, kiedy zaczęto żywić zwierzęta pokarmem, z którego usunięto tłuszcz metodą chemiczną. Tłuszcze są również ważnym źródłem rozpuszczalnych w nim witamin.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>