sole mineralne

Znamy około 15 pierwiastków niezbędnych w pożywieniu w postaci soli, przy czym kilka z nich jest potrzebnych w ilościach śladowych. Dzienne zapotrzebowanie na niektóre sole lub ich składniki przedstawia się następująco: chlorek sodowy —2—10 g, potas—l—2 g, magnez —0,3 g, fosfor—1,5 g, wapń — 0,8 g (w czasie wzrostu lub ciąży więcej), żelazo — 0,012 g, miedź-0,001 g, mangan-0,0003 g, jod-0,00003 g. Organizm traci dziennie 30 g soli mineralnych wydalając je z moczem, potem i kałem ilość ta musi być zrównoważona przez pobranie odpowiedniej ilości soli wraz z pokarmem. Pokarm pozbawiony całkowicie soli mineralnych może szybciej spowodować szkodliwe następstwa niż całkowity brak pokarmu. Ponieważ wydalanie zbędnych produktów przemiany węglowodanów, białek czy tłuszczów jest związane z równoczesnym wydalaniem pewnej ilości soli (w celu utrzymania stałego pH krwi), przeto dieta pozbawiona soli całkowicie wyczerpuje organizm z zapasów soli. Niedobór soli mineralnych jest zjawiskiem dość rzadkim, ponieważ mleko, mięso, jaja, jarzyny, ser zawierają ich dużo. Niedobór żelaza, wapnia i jodu może być przyczyną niektórych chorób. Krew i płyny tkankowe zawierają około 0,9% soli, z czego większość — to chlorek sodu (sól kuchenna). Jony sodowe i chlorkowe odgrywają ważną rolę w utrzymywaniu równowagi osmotycznej w organizmie. Pierwiastki te są również ważnymi składnikami wydzielin przewodu pokarmowego, takich jak kwas solny żołądka oraz soki trzustkowy i jelitowy.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>