kwas pantotenowy

Witamina ta jest niezbędna do utrzymania w dobrej kondycji tkanki nerwowej i skóry. Doświadczalnie wywołany brak kwasu pantotenowego powoduje zapalenie skóry, zahamowanie wzrostu, siwienie i uszkodzenie gruczołu nadnercza. „Zapalenie stóp”, częste u jeńców w japońskich obozach w czasie wojny, ustępowało w wyniku podawania kwasu pantotenowego. Każdy dzienny posiłek powinien zawierać około 20 mg tej witaminy. Specjalnie bogatym źródłem kwasu pantotenowego są jaja, mięso, bataty i orzeszki ziemne jest on częścią składową koenzymu A ważnego w licznych reakcjach metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek oraz w przenoszeniu energii. Po raz pierwszy wykryto ją w drożdżach jako czynnik niezbędny do ich wzrostu. Jest ona konieczna również do wzrostu ssaków, chociaż w niezmiernie małych ilościach. Występuje w melasie, żółtku jaja i wątrobie. Jaja zawierają białko awidynę, która łączy się z biotyną w jelicie i przeciwdziała jej wchłanianiu. Awidyna jest niszczona przez gotowanie, dlatego białko jaj gotowanych nie przeszkadza w absorpcji biotyny. Wyłączne karmienie zwierząt doświadczalnych surowymi jajami z alkoholem powoduje niedobór biotyny. Jeden z nielicznych przykładów braku biotyny zaobserwowano u człowieka, który żywił się wyłącznie surowymi jajami i winem cierpiał on na zapalenie skóry, które ustąpiło po podaniu biotyny. Biotyna wchodzi w skład koenzymu biorącego udział w wiązaniu dwutlenku węgla przez organiczne cząsteczki (asymilacja CO2) i w karboksylacji acetylokoenzymu A, co jest pierwszym etapem w syntezie kwasów tłuszczowych.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>